5-6-7. sınıflar ‘SOKAK ‘ TEMASI

BÜTÜN SOKAKLAR MAYAYA ÇIKAR!

Oran Yerleşkesi 5,6 ve 7.sınıf öğrencilerimiz SOKAK temasını işledi. Öğretmenlerimiz çalışmayı şöyle anlattı:
“Sokak bir evdi. Samimiydi, iki yanında evler kol kanat gerer ona, gün gözlerini yumunca sarılıverirdi. İlk aşkının başladığı yerdi sokak. Babandan aldığın ilk harçlıktı. O harçlıkla lezzetine daldığın sıcacık kestaneydi sokak. Emekleyen, yürümeyi bekleyen bebekler gibi biraz daha büyüyüp başka başka sokaklara adım atmadan evvel sizi koca koca caddelerden, bulvarlardan, meydanlardan koruyandı sokak. Buluşma yeriydi. Söz verildi mi o saatte orada olunurdu muhakkak.
Sokak sesti, sokak nefesti. Bozacıların “Bozaaaa!” diye bağırışları, annelerimizin “Akşam oldu haydi eve baban gelecek!” haykırışlarıydı. Eskiciydi sokak. Eskiler alır, yeniler satardı. Eskileri başkasının yenisi yapar, kimsenin boynunu eğri bırakmazdı. Sokak sıcak ekmekti pazarları evin en küçüğüsün diye fırına yollandığın. Ucunu kemirmeden eve varamasan da avucuna sayılan ilk bozukluktu, ilk alışverişindi sokak.
Sokak toptu, ipti balondu, herkes sırayla ebe olsundu. Sokak bisikletti. Pedal sallamaktı yokuş yukarı. Ellerini açıp iki yana inerken aşağı rüzgarı hissetmekti. Sokak birdirbirdi. Çocukları güldürür, eğlendirirdi bir bir. Cebirdi, dersti, söz söz tekerlemelerdi; sayı sayı seksekti sokak. Sokak alabildiğine gökyüzüydü kafanı kaldırdığında. Gökyüzünde uçurtma, uçurtmadaki kuyruktu sokak.
okak yardım demekti. Küçüğü kollamak, elindeki poşetleri yüklenip yaşlıyı yokuş başına uğurlamaktı. Komşun açken tok yatmamak, yetimi bayramda harçlıksız, cilalı gıcır ayakkabısız bırakmamaktı. Sokak bırakılan eldi. Döner dönmez caddeden sokağa annenin güvenle bıraktığı arkadaşlarına sallanan bir el.
Sokak Maya ailesi için neydi, kimdi, hangi mevsimdi, ulaşılması gereken hangi hazine sandığındaki bilgiydi? Her gün gelip geçtiğimiz yerler, gördüklerimiz bizim için şüphesiz kıymetliydi. Bu kıymetten hareketle bu yıl tema çalışmalarında Maya öğrencileri sokağa konuk oldu. Şiirler sokağa yazıldı, sokak oyunları hayat buldu yeniden, deneyler sokağa taşındı, her bir karesi ölçüldü biçildi, resimlerle bezendi, şarkılarla bin bir dilde dile geldi sokaklar. Öğrenmenin dört duvara sıkışıp kalmadığı sokaklara, meydanlara taştığı nice günlere…”

 

31
Ara
2017