YAŞASIN YAŞATILSIN KÜLTÜRÜMÜZ

Maya Okulları İncek Yerleşkesi 5.6.7. sınıf öğrencilerimizin “Yaşasın, Yaşatılsın Kültürümüz” sloganıyla eğitim öğretim yılı başından itibaren disiplinler arası bir şekilde yürüttükleri “Kültür Teması” çalışmaları okul toplumuyla buluştu.
Ortaokul öğrencilerimizin tüm ders içeriklerinde çalıştığı kültür teması kapsamında Matematikte kültürel motiflerimizle oluşturulan simetrik etaminler, kilimler ve kültürümüzdeki objelerin matematiksel cümlelerle ifade edilişinden Sosyal Bilgilerde kültürel miraslarımızdan, kültürümüzdeki mimari yapılara, geçmişten günümüze kullanılan kıyafetlerden aksesuarlara kadar geniş bir yelpazede özenli çalışmalar yürütüldü. Öğrencilerimiz, Fen Bilimleri dersi kapsamında kültürümüzdeki beslenme, yiyecek hazırlama ve saklama koşullarına ait çalışmalarda besinlerin kurutulma yöntemlerini öğrendiler ve deneyimlediler. Her öğrencimiz konserve yapımı, turşu kurma vb yöntemlerden kültürel yemeklerimizin hazırlanması ve tanıtılması kapsamında çalıştı. Müzik dersi kapsamında kültürümüzün önemli unsurlarından olan çeşitli yörelere ait türküleri öğrenerek, coğrafi bölgelere göre farklılaşan ve Türk kültüründe geçmişten günümüze kadar kullanılan müzik aletlerini ve üç boyutlu çalışmalarla söz konusu müzik aletlerini oluşturdular. Beden Eğitimi dersinde ata sporlarımızla, Görsel Sanatlar dersinde kültürel sanat öğelerimizle buluşan öğrencilerimiz kültürümüze ait temel öğeleri disiplinler arası çalışmalarla içselleştirdiler. İngilizce, Almanca ve İspanyolca dersleri kapsamında ele alınan dünya kültürleri ve kültürümüzün dünya kültüründeki yerini belirtir etkili çalışmalar öğrencilerimize kültürel zenginlikleri keşfetmeleri anlamında anlamlı bir fırsat sundu.
Öğrencilerimizin kıymetli çalışma ve emekleri, öğretmenlerimizin etkili liderliğiyle gerçekleşen bu zengin içerikteki çalışmalar sonucunda 4 Ocak 2018 Perşembe günü kültür teması sergisi okulumuz tonoz alanında açıldı. Sergi açılışı gerçekleştirilen tema şenliği ile okul toplumuyla buluştu. Açılışında kültürümüzün en önemli unsurlarından olan halk oyunlarımız tanıtıldı, okulumuz halk oyunları ekibinin çeşitli yörelere ait sergiledikleri performanslarla tema şenliği başladı. Ortaokul öğrencilerimizden oluşan polifonik koronun seslendirdiği farklı yörelere ait türkülerle devam eden tema şenliği kültürel sanatlarımız arasında önemli bir yere sahip olan canlı ebru çalıştayları ile devam etti, ortaokul öğrencilerimiz okul toplumundaki dileyen pek çok kişiye ebru çalışması yapma deneyimi sağladı. Tema şenliği kapsamında sergiyi gezen, çalıştaylara ya da performanslara katılan tüm öğrenci ve ziyaretçilerimize Türk Lokumu ikram edildi, ortaokul öğrencilerimizin belirlediği kültürel yemekler öğle yemeği menüsünde okul toplumuna ikram edildi.
Tema çalışmalarının tüm okul çapında içselleştirilmesini sağlayan bu çalışmalar okul öncesi ve ilkokul öğrencilerimize yönelik sanat kültürümüzün önemli öğelerinden gölge oyununun önemli kahramanları Karagöz- Hacivat gösterisi ile devam etti. Toplumları yaşatan en önemli olgunun o toplumun değerleri ve kültürü olduğuna yürekten inanan Maya Okullarında, kültürümüzü gelecek kuşaklara taşımaya aday tüm kültür öğrencilerimize ve kültür temasında emeği geçen tüm öğretmenlerimize teşekkür ediyoruz.

Oca