ANGORA’DA ANKARA’YA MEDENİYET

ANGORA’DAN ANKARA’YA…
Bundan 99 yıl önce Mustafa Kemal’in Dikmen sırtlarından girdiği; tüm yoksulluğa, zor günlere rağmen coşkuyla karşılandığı şehirdir, Ankara.
Milli Mücadelenin yönetildiği, yol haritasının çizildiği şehirdir, Ankara.
Bağımsızlık yolundaki inançtır, Ankara.
Ve Mustafa Kemal’in “Ben Ankara’yı coğrafya kitabından ziyade tarihten öğrendim ve cumhuriyet merkezi olarak öğrendim.” sözleriyle nitelendirdiği şehirdir, Ankara.
Maya Okulları Sosyal Bilgiler Zümresi Atatürk’ün gönlünde bambaşka bir yeri olan Ankara’nın hak ettiği şekilde değerlendirilmesi istemiştir. Ortaya koyulan Angora’dan Ankara’ya Projesi ile öğrencilerimizin Ankara’nın tarihsel gelişimini izlemesi ve yaşadıkları şehri daha iyi tanımaları amaçlanmıştır. Projede Ankara’da ulaşım, mimari, ticaret, iletişim, siyasi tarih, çocuk konuları ele alınmıştır. Proje kapsamında TBMM, TRT Gezileri düzenlenmiş; önemli devlet büyüklerinden Ankara esnafına kadar birçok insanla röportaj yapılmıştır. Antikacılar, sahaflar merakla adımlanmış; Ankara’nın değerleri tek tek gözden geçirilmiştir. Dericizade fotoğraf arşivinden alınan çok kıymetli fotoğraflar rehber olarak kullanılmış; geçmişten günümüze olan değişim öğrencilerimiz gözüyle raporlanmıştır. Hulusi Gürpınar’ın bin bir emekle yaşatmaya çalıştığı “sevgi çiçeği” öğrencilerimizce okul bahçesinde ekilmiş; gelişim süreci sevgi ve ilgiyle gözlemlenmiştir.
Ankara’nın başkent oluşunun yıl dönümünde sonuçlandırılmasına karar verilen projenin finali Sayın Necati Yalçın’ın “Tek Kent Ankara” sunumu ve beraberinde misafir etme şerefine ulaştığımız kıymetli heykeltıraş, ressam, mimar, akademisyen ve Ankara Kulübü üyesi dostlarıyla büyük bir ilgiyle gerçekleştirilmiştir. Sunumun hemen ardından Ankara’nın simgesi olan Seğmenlerin sergilediği oyunla coşku daha da artmıştır. Dericizade arşivinden alınan fotoğraflar ve öğrencilerimizin yaptığı resimlerden oluşan sergi okulumuzu renklendirirken; gün boyu çalan Ankara şarkı ve marşları ilgiy her an taze tutmuştur. Kahvaltıda verilen Ankara simidi ve öğle yemeğinde servis edilen Ankara Tava yemeği ile Ankara değerleri damaklarda da yerini bulmuştur. Öğrencilerimizin yazdığı akrostiş şiirler ve Ankara temalı sloganlar ise çocuklarımızın yaratıcılığının ne denli üst seviyede olduğunu bizlere bir kez daha göstermiştir.

Eki